Wędzone produkty są niezwykle smaczne – wielu ludzi je wprost uwielbia! Wiadomo jednak doskonale, że produkty sprzedawane w hipermarketach nie zawsze są zdrowe – a wszystko przez dodatki czy wzmacniacze smaku, jakimi się je faszeruje. Dlatego też część osób decyduje się na zakup własnej wędzarni, by samodzielnie przygotowywać przeróżne, wędzone smakołyki.

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Poziomy baner janwedzi --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-3864060879378941"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="4843073930"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>

Teraz to jeszcze prostsze, niż ktokolwiek myśli – znakomitym wsparciem służy, działająca wręcz automatycznie, elektryczna wędzarnia od firmy Borniak, model UW-150 EXPERT. Maszyna nadaje się także do małych gastronomii – klienci bardzo chętnie korzystają z możliwości zakupu prywatnych wyrobów, na przykład wędzonych ryb. Czemu sprzęt ten jest tak wyjątkowy i czym się wyróżnia?

Zalety elektrycznej wędzarni Borniak UW-150:

regulacja dymu1. Możliwość regulacji ilości i gęstości dymu wędzarniczego – wszystko za sprawą specjalnego, unikalnego generatora, który rozpoczyna wytwarzanie dymu po naciśnięciu guzika, a jego ilość oraz gęstość może być dowolnie regulowana dzięki szybrowi zainstalowanemu w kominku.

 

 

regulacja temperatury2. Możliwość regulacji temperatury w komorze wędzarniczej – dzięki termostatowi, który samodzielnie ustawisz, temperatura w komorze wędzarniczej będzie taka, jakiej wymaga dany przepis. Mimo stałej pracy, wędzarnia będzie w odpowiednich momentach wyłączać się i włączać, ażeby utrzymać ją na właściwym poziomie.

 

 

generaqtor dymu3. Samoczynne spalanie drewna – to ten proces jest najważniejszy w całej produkcji, a w najnowszej wędzarni nie musisz się już niczym kłopotać. Drewno z zasobnika jest transportowane na grzałkę, a tam następuje jego spalanie. Nie musisz się zmagać z płomieniem i starać się go kontrolować – tlące się zrębki wytwarzają wędzarniczy dym.

4. Dostosowanie mocy do pory roku – w zimie wędzenie jest trudniejsze, niż w trakcie upalnego lata. UW-150 EXPERT został więc tak zaprojektowany, by umożliwiać wędzenie z pełną mocą w czasie zimy, albo wówczas, gdy masz dużo produktów do uwędzenia. Posiada przełącznik mocy – I – 700 W oraz II – 1400 W.

 

 

5. Odporność na warunki atmosferyczne – wszystko dzięki wykonaniu z blachy alucynk, podnoszącej znacznie odporność całej wędzarni.

6. Posiada atest kontaktu z żywnością – maszyna jest w 100% bezpieczna dla pożywienia, ponieważ jej środek wykonany został z blachy nierdzewnej, posiadającej odpowiednie atesty. Poza tym wędzone produkty będą zawierały jedynie 0,5 ug/kg benzo[a]pirenu, co mieści się w obowiązujących normach (które są znacznie wyższe – nawet 2 ug/kg).

 

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Poziomy baner janwedzi --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-3864060879378941"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="4843073930"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>

Co zyskujesz kupując wędzarnię UW-150 EXPERT?

logo borniakWędzarnia Borniak UW-150  jest bardzo praktyczna i wygodna w użytkowaniu. Producent dołożył wszelkich starań, żeby każdy – nawet osoba, która kupuje podobny sprzęt po raz pierwszy i nigdy nie miała z niczym takim do czynienia – mógł się łatwo odnaleźć i komfortowo użytkować wędzarnię. Złożona jest z szafy wędzarniczej SW-150, generatora dymu GD-01, worka zrębków wędzarniczych a także 3 poprzeczek do zawieszania.

Pozostałe produkty dostępne w różnych modelach lub do zakupienia osobno.
– Osuszacz
– półki
– Termometr elektroniczny TFA 14.1504
– Pokrowiec
– Przystawka do zimnego wędzenia
–  haki S
–  haki podwójnych
–  haki S asymetrycznych
–  haki do ryb

Zalety wędzarni Borniak UW 150

wyroby w wedzarni borniak– Zdrowie: Brak płomienia oraz odpowiednia temperatura spalania drewna sprawiają, że wędzone produkty są smaczne i i uwędzone w czystym dymie! Skapujące tłuszcze i soki, spływające z wędzonych rzeczy,

nie trafiają do elementów grzejnych, ani też do spalanych zrębów. Wszystko dzięki specjalnej misie z otworami daszkowymi o odpowiednich kształtach. Pozwala to zachować sprzęt w czystości i czyni go bardziej higienicznym.

– Oszczędność: Komora zabezpieczona jest pianką poliuretanową, nałożoną metodą wtrysku. Wszystko zostało tak dopracowane, by stanowić świetną izolację, z możliwie jak najmniejszą ilością mostków termicznych. Dzięki temu zapewnia większą oszczędność energii. Tym bardziej, że wędzenie jest bardzo wydajne – pojemność komory to 150 litrów, a haki pozwalają na wędzenie produktów jednocześnie na 6 półkach. Maksymalna moc wędzarni wynosi tylko 0.6 kW, a jeden zasyp generatora pozwala na 8 godzin wędzenia. Jaki to koszt? Zaledwie 30 groszy za godzinę!

– Wygodę: Wystarczy opanować kilka przycisków i umieszczanie zrębek wędzarniczych (czyli wkładu) w odpowiednim miejscu. Wszystko inne dzieje się samo, a sprzęt posiada dodatkowe ułatwienia, zapewniające jeszcze większy komfort użytkowania – na przykład uszczelkę i magnetyczne zamknięcie komory.

-Oszczędność czasu: Rozpalenie wędzarni, pilnowanie procesów, regulowanie temperatury nie wymagają dodatkowej atencji jak ma to miejsce przy tradycyjnych rozwiązaniach.

 

Wnętrze komory wędzarni Borniak UW-150

Działanie wędzarni Borniak UW 150

 

Efekty wędzenia Borniaku UW 150 – opinia, test, czy warto?

borniak uw 150Co skłoniło mnie do zakupu wędzarni Borniak? Wymienię w kilku punktach:

  • polski produkt, produkcja odbywa się w kraju!
  • dostępność części zamiennych.
  • brak czasu na wędzenie w tradycyjnej wędzarni (zbyt dużo czasu poświęcałem na pilnowanie jej, niestety praca i itp. ograniczają mi wolny czas).
  • mobilność, z łatwością przewożę ją na tylnej kanapie miejskiego samochodu.
  • ciekawym rozwiązaniem jest możliwość suszenia przed wędzeniem, dokonuje się tego montując w miejsce generatora.
  • możliwość wędzenia na zimno.

Zdecydowałem się na model UW 150 ze względu na jego wielkość. Ta wersja jest dla mnie optymalna. Posiada pojemność komory 150 litrów co mi w zupełności wystarczy.

Wady – cena ponad 2000 zł. Ja jednak nie żałuję!

Efekty wędzenia w Borniaku, widać na poniższych zdjęciach. Jak widać test wędzarnia przeszła wzorowo. Pozytywne opinie o wędzarni Borniak są jak najbardziej prawdziwe!

Wszystkie wyroby wyszły doskonale. Równomiernie uwędzone, aromatyczne…

Podsumowując, polecam szczerze wędzarnię Borniak. To naprawdę użyteczne i solidnie wykonane urządzenie zasługujące na swoją dobrą opinię!

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Secured By miniOrange