Opis budowy grillo-wędzarni Pana Mariana. Wędzarnia znajduje się w puszczy Noteckiej, została wykonana w dużej mierze z cegieł klinkierowych. 

Wymiary grillo-wędzarni:

  • całkowita szerokość grilla i wędzarni wynosi 2,22 m
  • głębokość 0,64 m
  • wysokość komory wędzarni 1,6 m + 0,35 m daszek
  • wysokość grilla do półki 0,9 m
  • długość kanału spalinowego od komory wędzarni do paleniska 2,5 m.

Przybliżony wykaz materiałów użytych do budowy grillo-wędzarni:

  1. Cegła klinkierowa około 400 szt.
  2. Pustaki stropowe tzw. gary 10 szt. /pozostałość od stropu domku/
  3. Płytka granitowa podstopnica 3 szt. /15×60 cm/
  4. Ruszt do grila /kupiony w Praktikerze/
  5. Cement 6 worków po 25 kg
  6. Żwir i piasek około 1 m³
  7. Koryto z blachy stalowej gr. 3 mm /robione na zamówienie/
  8. Płytka ceramiczna podłogowa mrozoodporna 60×60 cm
  9. 2 półki żelbetowe wykonane we własnym zakresie i obłożone płytkami pozostałymi z tarasu
  10. Dach z desek gr. 25 mm pozostałość po budowie altany
  11. Drzwi do wędzarni 4 deski boazeryjne gr. 19 mm i wys. 1.25 m
  12. Zawiasy pasowe i zamek kupiony w Castoramie
  13. Termometr do zamontowania w komorze Castorama
  14. Komin wywiewny sklejka gr. 15 mm pow. łączna 0,5 m kwadr.
  15. Wewnątrz komory nad kanałem dymowym siarka w ramie z kątowników
  16. Plus kilka drobiazgów.

Orientacyjny koszt budowy wędzarni

Łączny kosz budowy grillo-wędzarni, bez robocizny to 1000 – 1500 zł.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Secured By miniOrange