Choć pieprz czarny znany jest ludzkości już od ponad trzech tysięcy lat, rzadko zastanawiamy się nad tym, dlaczego po niego sięgamy. Teoretycznie pytanie jest nieskomplikowane, za pieprzem przemawiają bowiem walory smakowe i to właśnie one sprawiają, że trudno jest nam z niego zrezygnować. Gdy jednak zaczynamy interesować się tą wyjątkową przyprawą ze zdumieniem odkrywamy, że nasi przodkowie wcale nie sięgali po pierz tylko dlatego, że dodawał on potrawom wyrazistości. Doceniali również jego walory prozdrowotne i to właśnie im pieprz czarny zawdzięcza swoją popularność. Współcześnie jesteśmy skłonni wierzyć raczej lekom niż naturze, warto jednak zastanowić się nad tym, czy ignorowanie zalet pieprzu jest przemyślanym posunięciem.

Walory zdrowotne pieprzu czarnego

Najważniejszą zaletą pieprzu wydaje się być charakterystyczna dla niego zdolność pobudzania wydzielania soków żołądkowych. Pieprz ułatwia trawienie i sprawia, że nie cierpimy z powodu dolegliwości bólowych po zbyt obfitym posiłku, przyczynia się przy tym i do tego, że mamy większy apetyt. Wykorzystują to zwłaszcza rodzice niejadków, którzy wiedzą, że odrobina pieprzu ułatwi maluchowi zjedzenie posiłku. Okazuje się jednak, że jedzenie pieprzu czarnego pomaga nie tylko osobom cierpiącym na problemy żołądkowe. Naukowo potwierdzono zarówno jego rozkurczowe działanie, jak i to, że przyczynia się on do obniżenia ciśnienia krwi. Zwraca się uwagę również na to, że pieprz wzmacnia działanie nie tylko niektórych innych przypraw, ale również stosowanych przez nas leków ziołowych i niektórych antybiotyków. Może to przyspieszyć proces dochodzenia do zdrowia, warto jednak pamiętać o tym, aby nie nadużywać pieprzu wówczas, gdy walczymy z chorobą. O właściwościach prozdrowotnych pieprzu informują nas nie tylko naukowcy. Możemy przekonać się o nich również wówczas, gdy analizujemy przepisy, które zawdzięczamy medycynie ludowej. Jeden z najciekawszych mówi o tym, że pieprz czarny zmieszany z odrobiną cynamonu może łagodzić bóle migrenowe, warto jednak wspomnieć i o tym, że pieprz wykorzystywany jest przez zwolenników medycyny ludowej do leczenia chorób wenerycznych oraz wysokiej gorączki (tu skuteczny jest wywar z pieprzu czarnego). Od niedawna zwraca się uwagę i na to, że stosowanie pieprzy czarnego jako przyprawy może być jednym z elementów profilaktyki antynowotworowej. Jako przyprawa pieprz należy do rozwiązań uniwersalnych.

<h2 style=”text-align: justify;”>Zastosowanie pieprzu</h2>

<p style=”text-align: justify;”>Stosujemy go bez względu na to, czy przygotowujemy właśnie pieczeń, sos, czy też marynatę, nie powinniśmy zapominać o nim jednak również wówczas, gdy przygotowujemy się do podania gościom surówki albo sałatki. Co ważne, pieprz nie ogranicza się wcale do tego, że poprawia smak potrawy sprawiając, że staje się ona bardziej wyrazista. Gdy dodajemy go do tłustego rosołu możemy mieć pewność, że stanie się on nie tylko smaczniejszy, ale również lepiej przyswajalny przez organizm. Pieprz czarny może być jednak stosowany nie tylko jako dodatek do kolejnych potraw. Jego działanie jest doceniane również przez te osoby, które zajmują się produkcją wędlin i pasztetów, nie ma przy tym znaczenia to, z jakiego rodzaju mięsa powstają tego rodzaju przysmaki. Stosowanie pieprzu jest w tym wypadku zalecane przede wszystkim dlatego, że ma on niemożliwe do przecenienia walory smakowe i zapachowe. Uwagę zwraca się jednak i na to, że wykorzystanie pieprzu w produkcji wędlin sprawia, że stają się one lepiej przyswajane przez nasze organizmy nie pozostawiając uczucia ciężkości na żołądku. W zależności od naszych umiejętności możemy dawkować go samodzielnie albo sięgać po mieszanki przypraw, w których składzie się znajduje.</p>

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Secured By miniOrange