Wyjątkowa i bardzo wyrazista kiełbasa. Doskonała do kanapek. Po szynkach i polędwicach można spróbować czegoś innego. Jest to kiełbasa kminkowa. Nie wymaga ona od nas zbyt wielkiego zaangażowania, lecz smakiem zachwyca. Kminek posiada wiele właściwości pro zdrowotnych.

 

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Poziomy baner janwedzi --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-3864060879378941"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="4843073930"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>

Doskonale pomaga przy takich dolegliwościach jak zgaga, zaparcia, bóle menstruacyjne, nudności, bóle brzucha, kolki, cukrzyca, biegunka i choroby skóry. Ze względu na swój specyficzny smak jest on pomijany przez wiele osób. Jednak w kiełbasie kminkowej, doskonale się komponuje z mięsem.

Przygotowanie kiełbasy kminkowej

Żeby ją przygotować potrzebujemy:

  • 2 kg łopatki wieprzowej,
  • 2 kg golonki
  • 18 g/ kg mięsa soli peklowej = 72 g
  • Pieprz czarny 1,2 g/kg = 5g
  • Kminek mielony 15 g/kg= 60 g
  • Osłonka białkowa średnica 65 mm
  • Sznurek wędzarniczy

 

 

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Poziomy baner janwedzi --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-3864060879378941"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="4843073930"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>

mieso na kielbase kminkowa posortowane

Przed mieleniem mięso możemy zapeklować solą na 24 godziny, chociaż ja osobiście w tym przypadku tego nie stosuję. Do zmielonego mięsa dodajemy sól, pieprz, kminek oraz ok. szklanki wody. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.

 

 

farsz na kiełbasę kminkową

Wyrobioną masę nabijamy we wcześniej namoczone w ciepłej wodzie osłonki.

 

 

 

gotowe batony kiełbasy kminkowejNaszą kiełbasę pozostaje nam tylko powiesić na kiju w celu osadzenia i osuszenia. Następnie wędzimy 2-3 godziny w temperaturze ok. 55˚C .

 

 

 

kiełbasa kminkowa po uwędzeniu gotowa w osłonkach

Po uwędzeniu parzymy naszą kiełbasę w temperaturze 80 ˚C przez ok. 30-40 minut lub do uzyskania wewnątrz batonu temperatury 70-72 ˚C.

 

 

 

 

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Secured By miniOrange