Doskonała propozycja dla wszystkich amatorów suszonych kiełbas. Wykonanie kiełbasy suszonej jest bajecznie proste. Wystarczy poczekać minimum 5 dni i można rozkoszować się smakiem pysznej kiełbasy.
Kiełbasa suszona – składniki
- 1kg szynki wieprzowej
- 1kg surowego dosyć tłustego boczku
- 1/2 główki Polskiego czosnku
- pieprz czarny i zielony, ewentualnie kolorowy – wedle uznania
- sol peklowana i zwykła – ok 18 g mieszanki pół na pół/1 kg mięsa
Wykonanie kiełbasy suszonej z pieprzem
Połowę pieprzu zagotować w szklance wody, schłodzić.
Szynkę wieprzową mielimy w maszynce z sitkiem 4 mm.
Boczek dzielimy na pół. 1 połowę boczku drobno siekamy – idealne są kawałki 0,5 cm x 0,5 cm, drugą mielimy na oczku 4 mm.
Całe mięso dokładnie mieszamy z solą, rozgniecionym czosnkiem, połową zmłotkowanego pieprzu oraz schłodzoną zalewą pieprzową.
Masę dokładnie mieszamy i napełniamy jelita.
Odkręcamy napełnione jelito w odcinki ok 10 – 15 cm, wieszamy na kiju, hakach, sznurku w taki sposób aby poszczególne odcinki nie stykały się ze sobą.
Do 2 kg mięsa aż 2 główki czosnku,czy 2 ząbki?
Przepraszam, miało obyć 1/2 główki. Pozdrawiam.
Tego pieprzu do tej kielbasy po 1 opakowaniu?
Tu stosuję metodę wedle uznania co zaznaczyłem we wpisie. Pozdrawiam.
Jak długo należy suszyć taką kiełbaskę i w jakiej optymalnie temperaturze? Robi się coraz cieplej i czy może to być lodówka
witam pytanko gdzie tą kięłbasę powieść i jakiej dopuszczalnej temperaturze