Kolejna wariacja parówkowa. Wykonałem dwa rodzaje parówek. Jedne pikantne z papryką wędzoną, drugie z aromatyczną przyprawą kurczakową mojego autorstwa. Posłużyłem się Thermomixem i nadziewarką Mira oraz maszynką Zelmer.
Połowa mięsa poszła na:
Parówki z papryką na ostro
- 0,35 kg piersi z kurczaka
- 0,35 kg mięsa wieprzowego – schab
- 0,4 kg filetów z ud kurczaka
- 10 dkg słoniny
- 2 szklanki mleka
- 20 gramów peklosoli
- łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 12 dkg lodu
- osłonka do parówek
Druga połowa poszła na:
Parówki z przyprawą do kurczaka
- 0,35 kg piersi z kurczaka
- 0,35 kg mięsa wieprzowego – schab
- 0,4 kg filetów z ud kurczaka
- 10 dkg słoniny
- 2 szklanki mleka
- 20 gramów peklosoli
- 20 gramów aromatycznej przyprawy do kurczaka Jana
- osłonka do parówek
Aromatyczna przyprawa do kurczaka Jana
Skład:
2 łyżeczki soli morskiej grubo-ziarnistej
2 łyżeczki curry mielonego
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka majeranku suszonego
1 łyżeczka cukru krysztłu
1 łyżeczka pieprzu Cayenne
1 łyżeczka kolendry- ziarno
1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1/2 łyżeczki ziela ang-ziarno
6 sztuk gożdzików
Przygotowanie przyprawy do kurczaka
Wszystkie składniki dokładnie zmielić np w młynku. Za pomocą Thermomixa zrobicie to w 30 sekund, obroty 10.
Sposób wykonania parówek – dla dwóch przepisów wspólny
Mięso i mleko schłodziłem w zamrażalniku – ok godziny.
Przyprawy zmieszać dokładnie z solą i mlekiem.
Zmieliłem mięso, jeżeli nie macie kutra – Thermomixa można je przepuścić 2 razy przez maszynkę.
Mięso podzieliłem na 2 cześci.
Mieszanie (kutrowanie) w przypadku Thermomixa trwało po 10 minut na porcję. Ważne aby nie przegrzać miksowanej masy. Temperatura musi wynieść maksymalnie 8 stopni.
Nadziewanie osłonek parówkowych za pomocą nadziewarki pionowej Mira. Osoby nie posiadające nadziewarki mogą zapakować masę w folię celulozową i związać końce każdego batona.
Parówki po nadzianiu można uwędzić, wędzenie w temp 60 – 70 stopni. Wędzić parówki aż uzyskają pożądaną barwę.
Parzenie parówek, nie wędzone lub wędzone sparzyć przez 10 minut w lekko mrugającej wodzie!
Super przepis.
Smakują wyśmienicie.
Ale mam pytanko. Po nadzianiu w jelita naturalne osadzałem parówki, następnie wedziłem.
Po wedzeniu stwierdziłem ze wyglądają niespecjalnie bowiem wyglądały jak by jelita nie były nabite dostatecznie.
Ale po sparzeniu spęczniały i wypełniły osłonki.
Czy tak jest za każdym razem z parówkami?
Cieszę się, ze smakują.
Podejrzewam, że ciśnienie zrobiło swoje. Ja nabijam dosyć „ciasno” Może podczas wędzenia lekko się obkurczyły. Co do tego to nie wiem czy jest tak zawsze.
Witam, Co można dodać zamiast mleka?
Witam, niestety nie wiem co mogło by zastąpić mleko.
Witam,
uwedzile kurczaka in piers z indyka. Poniewaz musialem wyskoczyc na chwile mieso sie przegrzalo i powstal wior. Co moge z tym zrobic? Czymoge to przmielic w blenderze i dodac do kielbasy, parowek. Jakie by byly proporcje?
Czy masz jakis przepis?
czy moja alternatywa jest tylko podzielic sie tym z pieskiem?
Dzieki,
Zdesperowany Bronek
A może jakiś bigosik?