Sprzęt masarski niezbędny w domowym masarstwie i nie tylko
Domowe masarstwo wymaga nie tylko szczerych chęci ale również odpowiedniego sprzętu. Tutaj dowiesz się jaką maszynkę do mięsa stosuję, w co warto zainwestować, czego unikać.
ELEKTRYCZNA WĘDZARNIA BORNIAK UW-150
Wędzone produkty są niezwykle smaczne – wielu ludzi je wprost uwielbia! Wiadomo jednak doskonale, że produkty sprzedawane w hipermarketach nie zawsze są zdrowe – a wszystko przez dodatki czy wzmacniacze smaku, jakimi się je faszeruje. Dlatego też część osób decyduje...
Szynkowar Tescoma – sposób na pyszne domowe wędliny
Sklepowe wędliny nie cieszą się dobrą opinią, a najczęściej zarzuca im się kiepski smak oraz zawartość niezdrowych konserwantów. Trudno się więc dziwić, że coraz więcej ludzi decyduje się robić wędliny własnoręcznie w domu. Prawdziwą furorę robią więc wędzarnie oraz...
Pojemniki próżniowe Vacuum Dafi – jakość wykonania i wszechstronne zastosowanie
Polska marka Dafi już od ponad 30 lat specjalizuje się w unikalnych rozwiązaniach do kuchni. Z wielką troską o satysfakcję klienta, a także dbałością o środowisko, stworzyła lepsze od chińskich odpowiedników pojemniki próżniowe Vacuum, które dzięki zastosowaniu...
Zrębki wędzarnicze
Zrębki wędzarnicze to specjalnie rozdrobnione drewno, które świetnie nadaje się do wędzenia. Zrębki są wytwarzane z selekcjonowanego, czystego drewna co jest bardzo istotne w procesie wędzenia. Rozróżniamy różne granulacje zrębków, które są dostosowane do różnych...
Nadziewarka do kiełbas Mira
Od kilku ładnych lat przymierzałem się do kupna nadziewarki do kiełbas. Pierwotnie kiełbasy nadziewałem za pomocą elektrycznej maszynki do mięsa, marki Zelmer. Zelmerem nadziewa się całkiem znośnie pod warunkiem, że robi się małe ilości a farsz nie jest zbyt drobny....
Suszarka do grzybów Bomann DR 435 CB
Jakoś tak mnie wzięło na suszone wyroby. Kiedyś napawałem się smakiem suszonej wołowiny - beef jerky. Pozazdrościłem koledze częstych dostaw prosto z Ameryki... Postanowiłem wykonać ją samodzielnie. Z racji zbliżającego się sezonu grzybowego, zakupiłem suszarkę do...
Garnek rzymski
Nowy nabytek - Garnek Rzymski! Pewnego razu, mój młodszy syn zrobił "porządek" wśród naszych kuchennych sprzętów. W trakcie akcji, poległo moje ulubione golonkowe naczynie żaroodporne. No cóż prawo wieku, 2 latek musi coś zbroić. Szukałem czegoś co będzie kształtem...
Thermomix TM 31 – rewolucja w kuchni?
Od kilkunastu lat na naszym rynku nie słabną dyskusje na temat urządzenia kuchennego Thermomix. W internecie, na różnych forach znajdziemy mnóstwo opinii na temat tego urządzenia. Przeważnie są to głosy pozytywne, mówiące o zupełnie nowej jakości w segmencie urządzeń...
Haki do wędzenia
Haki do wędzenia Metoda wędzenia jest każdemu znana lecz dość często nasuwa się pytanie Na czym zawiesić ryby jeżeli chcemy samemu je uwędzić. Dostosowując się do obecnych potrzeb opracowaliśmy najlepsze rozwiązanie pod kontem zastosowania. Ciągły kontakt z...
Siekiera Fiskars A19
Przygotowanie drewna jest tematem szeroko pomijanym na stronach o wędzeniu. Wszyscy skupiają się na wędzonkach i to nic dziwnego;). Dziś przedstawię Wam moją nową siekierę - Fiskars A19 Nadejszla wiekopomna chwila by pożegnać moją starą... siekierę. Drewniany...
Termometr do wędzarni
Podczas grudniowego wędzenia przetestowałem dwa nowe termometry. Wytyczną, jaką sobie ustawiłem przy zakupie termometrów, była nie tylko cena, ale także użyteczność. Potrzebowałem dwóch termometrów: jeden do wędzarni, drugi do parzenia - szpilkowy. Termometr do...