Chociaż klasyczne burgery amerykańskie nie są nowością, dopiero od kilku lat są jedzą je niemal wszyscy. Dlaczego cieszą się popularnością? To wynika przede wszystkim ze starannego ich przygotowania. Aby jednak burger był prawdziwym burgerem, koniecznością jest wybór odpowiedniego, dobrej jakości mięsa. Jakie będzie najlepsze?

Odwiedzając bar burger w Katowicach czy innym mieście, goście mają do wyboru wiele wariantów. Różnice zwykle dotyczą dodatków – wcale nie trzeba ograniczać się wyłącznie do ogórka, czerwonej cebulki, sałaty oraz papryki czy pomidora. W zależności od wybranego wariantu, wnętrze kanapki może skrywać grillowany bekon, szparagi, jalapeno, jajko sadzone, itp. Zawsze jednak numerem jeden będzie mięso...

Wołowina to podstawa

Każdy bar burger w Katowicach, Wrocławiu, Szczecinie, Opolu czy innym mieście, który w swoim menu nawiązuje do amerykańskiej tradycji, stawia na wołowinę. Ten gatunek mięsa stanowi bowiem podstawę przyrządzania burgerów zgodnie z oryginalną recepturą.

Warto jednak mieć świadomość, że sam gatunek mięsa to dopiero początek. Liczy się jego jakość. Aby burgery smakowały jak oryginalne amerykańskie, do przyrządzania kotletów nie jest polecana wołowina pochodząca od krów mlecznych. Dlaczego? Takie mięso nie jest smaczne i trudno je gryźć – jest po prostu twarde. W najlepszych lokalach serwujących burgery, potrawy powstają z mięsa wołowego pochodzącego z krów ras mięsnych. Efekt? Soczyste, kruche i rozpływające się w ustach kawałki burgerowego kotleta.

Sposób przyrządzania mięsa ma znaczenie

Dużym błędem popełnianym przez wiele barów serwujących burgery jest podawanie mocno wysmażonego mięsa. W przypadku wykorzystywania wysokiej jakości wołowiny, przeciągnięcie steku jest niewybaczalne – zbyt duży stopień wysmażenia odbija się niekorzystnie na całościowym smaku burgera.

Dlatego warto zwrócić uwagę, aby bar burger w Katowicach czy innym mieście przykładał wagę do stopnia wysmażenia wołowiny. W klasycznych amerykańskich daniach można liczyć wyłącznie na wysmażenie medium rare.

Kurczak i ryba – alternatywa dla wołowiny

Wiele burgerowni nie ogranicza się wyłącznie do klasycznych burgerów. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom gości, coraz częściej w menu pojawiają się inne gatunki mięsa. Możemy spotkać burgery z mięsa drobiowego czy nawet ryby. Zaś z myślą o wegetarianach powstają kanapki z tofu, kotletami sojowymi lub kotletami z ciecierzycy – w zastępstwie steków wołowych.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Secured By miniOrange