Frankfurterki chrześniaka Kacpra

Frankfurterki – krótkie, cienkie kiełbaski z wołowiny lub wieprzowiny, wywodzące się z Niemiec. Nazwa pochodzi od miasta niemieckiego Frankfurt, gdzie rozpoczęto ich produkcję. Kiełbaski produkowane najczęściej jako wędzone, parzone. Ja dziś przedstawiam...

Kiełbasa kminkowa

Wyjątkowa i bardzo wyrazista kiełbasa. Doskonała do kanapek. Po szynkach i polędwicach można spróbować czegoś innego. Jest to kiełbasa kminkowa. Nie wymaga ona od nas zbyt wielkiego zaangażowania, lecz smakiem zachwyca. Kminek posiada wiele właściwości pro...

Parówki z szynki

Parówki z szynki– idealne dla dzieci, jak i dla dorosłych. Ale jak je zrobić? Skoro w większości przepisów pojawia się nazwa kutrowanie, która już sama z siebie mnie osobiście przeraża. <script async...

Jelita naturalne

Jelita naturalne są jelitami pochodzenia zwierzęcego, najlepszymi do produkcji wszelkiego rodzaju kiełbas. Stosowanie jelit zwierzęcych jest znane ludzkości od tysiącleci. W dzisiejszych czasach ich wyrób i produkcja muszą spełnić szereg ściśle określonych...

Parówki – przepisy

Parówki to temat mocno kontrowersyjny. Z jednej strony je lubimy z drugiej większość dostępnych parówek na rynku ma skład delikatnie mówiąc nieodpowiedni. Ale i tak są spożywane. Dokładnie zmiksowane,  przyprawione nie budzą podejrzeń...  Jak zwykle...

Kiełbasa Krakowska

Tym razem poznacie prosty przepis na domową kiełbasę Krakowską. Podaję przepis w sprawdzonej proporcji idealnej do przygotowania 2 kg, kiełbasy Krakowskiej. Składniki potrzebne do wykonania kiełbasy Krakowskiej 1000g mięsa wieprzowego chudego –...

Kiełbasa Lisiecka

Kiełbasa Lisiecka uznawana przeze mnie za "luksusową" kiełbasę zawsze mnie intrygowała. Pięć lat temu kupowałem ją w pewnym sklepie z wysokiej jakości wędlinami. Wtedy kosztowała około 35 zł za kilogram, gdzie surowa szynka kosztowała niecałe...

Kiełbasa suszona z pieprzem

Doskonała propozycja dla wszystkich amatorów suszonych kiełbas. Wykonanie kiełbasy suszonej jest bajecznie proste. Wystarczy poczekać minimum 5 dni i można rozkoszować się smakiem pysznej kiełbasy.    Kiełbasa suszona - składniki 1kg...

Kiełbasa Śląska

Tradycyjna kiełbasa Śląska wędzona w gorącym dymie. Doskonała jako danie główne, przystawka lub wkładka do zupy. Można ją grillować i parzyć. Składniki: - jelita wieprzowe  kalibru 28mm, - wieprzowina klasy I - 2,5kg (chude nieścięgniste...

Kiełbasy – przepisy, receptury, jak wykonać domową kiełbasę

Jestem amatorem domowego masarstwa, samodzielnie wykonuję kiełbasy z przepisów znalezionych w internecie i książkach. Na tym blogu prezentuję moje doświadczenia oraz przepisy na udane według mnie kiełbasy! Zapraszam do lektury bloga!

Jan Wędzi!

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress