Jelita naturalne

Jelita naturalne są jelitami pochodzenia zwierzęcego, najlepszymi do produkcji wszelkiego rodzaju kiełbas. Stosowanie jelit zwierzęcych jest znane ludzkości od tysiącleci. W dzisiejszych czasach ich wyrób i produkcja muszą spełnić szereg ściśle określonych norm. Jak...

Biała kiełbasa z rąbanki z thermomixa

Biała kiełbasa z rąbanki. Kolejna wariacja na temat białej kiełbasy! Rąbanka jest to po prostu kawał mięsa z dowolnej części wieprza. Przy „produkcji” rąbanki nie dba się o prawidłowy rozbiór wieprza. Jak urąbią takie dostaniesz.  Ja kupiłem część rąbanki...

Parówki – przepisy

Parówki to temat mocno kontrowersyjny. Z jednej strony je lubimy z drugiej większość dostępnych parówek na rynku ma skład delikatnie mówiąc nieodpowiedni. Ale i tak są spożywane. Dokładnie zmiksowane,  przyprawione nie budzą podejrzeń…  Jak zwykle musiałem się...

Świąteczna biała kiełbasa z golonki

Świąteczna kiełbasa biała z golonki. Przepis na 6 kg świątecznej kiełbasy.   Biała kiełbasa składniki 2 kg ładnej szynki, 1 kg mięsa z golonki 2 kg łopatki, 0,5 kg pachwiny 0,5 kg słoniny łyżka stołowa pieprzu – kopiasta 12 łyżek majeranku główka czosnku...

Kiełbasa Krakowska

Tym razem poznacie prosty przepis na domową kiełbasę Krakowską. Podaję przepis w sprawdzonej proporcji idealnej do przygotowania 2 kg, kiełbasy Krakowskiej. Składniki potrzebne do wykonania kiełbasy Krakowskiej 1000g mięsa wieprzowego chudego – szynka, 200g wołowiny,...

Kiełbasa Lisiecka

Kiełbasa Lisiecka uznawana przeze mnie za „luksusową” kiełbasę zawsze mnie intrygowała. Pięć lat temu kupowałem ją w pewnym sklepie z wysokiej jakości wędlinami. Wtedy kosztowała około 35 zł za kilogram, gdzie surowa szynka kosztowała niecałe 10 zł za...

Kiełbasa suszona z pieprzem

Doskonała propozycja dla wszystkich amatorów suszonych kiełbas. Wykonanie kiełbasy suszonej jest bajecznie proste. Wystarczy poczekać minimum 5 dni i można rozkoszować się smakiem pysznej kiełbasy.    Kiełbasa suszona – składniki 1kg szynki wieprzowej 1kg...

Kiełbasa Śląska

Tradycyjna kiełbasa Śląska wędzona w gorącym dymie. Doskonała jako danie główne, przystawka lub wkładka do zupy. Można ją grillować i parzyć. Składniki: – jelita wieprzowe  kalibru 28mm, – wieprzowina klasy I – 2,5kg (chude nieścięgniste mięso),...

Kiełbasy – przepisy, receptury, jak wykonać domową kiełbasę

Jestem amatorem domowego masarstwa, samodzielnie wykonuję kiełbasy z przepisów znalezionych w internecie i książkach. Na tym blogu prezentuję moje doświadczenia oraz przepisy na udane według mnie kiełbasy! Zapraszam do lektury bloga!

Jan Wędzi!

Zrębki

zrębki

Reklama

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress