Świąteczna kiełbasa biała z golonki. Przepis na 6 kg świątecznej kiełbasy.
Biała kiełbasa składniki
- 2 kg ładnej szynki,
- 1 kg mięsa z golonki
- 2 kg łopatki,
- 0,5 kg pachwiny
- 0,5 kg słoniny
- łyżka stołowa pieprzu – kopiasta
- 12 łyżek majeranku
- główka czosnku
- 120 g peklosoli
- łyżka kardamonu
Biała kiełbasa – wykonanie
Całe tłuste mięso zmielone na oczkach 8 mm, reszta przepuszczona przez szarpak. Wszystko dokładnie wymieszać z 2 szklankami wody. Ja do mieszania używam wiertarki z końcówką do mieszania farby.
Po wstępnym wymieszaniu dodać przyprawy i czosnek przepuszczony przez praskę.
Znów dobrze wymieszać z dodatkiem wody, w zależności od mięsa trzeba dodawać wodę. Mięso musi odpadać od dłoni. Po dokładnym wymieszaniu, odstawić mięso do lodówki na godzinę.
Nadziewać do jelit kaliber 32.
<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Poziomy baner janwedzi --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-3864060879378941"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="4843073930"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>