Świąteczna kiełbasa biała z golonki. Przepis na 6 kg świątecznej kiełbasy.

 

Biała kiełbasa składniki

  • 2 kg ładnej szynki,
  • 1 kg mięsa z golonki
  • 2 kg łopatki,
  • 0,5 kg pachwiny
  • 0,5 kg słoniny
  • łyżka stołowa pieprzu – kopiasta
  • 12 łyżek majeranku
  • główka czosnku
  • 120 g peklosoli
  • łyżka kardamonu

Biała kiełbasa – wykonanie

Całe tłuste mięso zmielone na oczkach 8 mm, reszta przepuszczona przez szarpak. Wszystko dokładnie wymieszać z 2 szklankami wody. Ja do mieszania używam wiertarki z końcówką do mieszania farby.

Po wstępnym wymieszaniu dodać przyprawy i czosnek przepuszczony przez praskę.

Znów dobrze wymieszać z dodatkiem wody, w zależności od mięsa trzeba dodawać wodę. Mięso musi odpadać od dłoni. Po dokładnym wymieszaniu, odstawić mięso do lodówki na godzinę.

Nadziewać do jelit kaliber 32.

 

 

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Poziomy baner janwedzi --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-3864060879378941"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="4843073930"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Secured By miniOrange