Kiełbasy – przepisy, receptury, jak wykonać domową kiełbasę

Jestem amatorem domowego masarstwa, samodzielnie wykonuję kiełbasy z przepisów znalezionych w internecie i książkach. Na tym blogu prezentuję moje doświadczenia oraz przepisy na udane według mnie kiełbasy! Zapraszam do lektury bloga!

Jan Wędzi!

Frankfurterki chrześniaka Kacpra

Frankfurterki chrześniaka Kacpra

Frankfurterki – krótkie, cienkie kiełbaski z wołowiny lub wieprzowiny, wywodzące się z Niemiec. Nazwa pochodzi od miasta niemieckiego Frankfurt, gdzie rozpoczęto ich produkcję. Kiełbaski produkowane najczęściej jako wędzone, parzone. Ja dziś przedstawiam państwu...

Kiełbasa kminkowa

Kiełbasa kminkowa

Wyjątkowa i bardzo wyrazista kiełbasa. Doskonała do kanapek. Po szynkach i polędwicach można spróbować czegoś innego. Jest to kiełbasa kminkowa. Nie wymaga ona od nas zbyt wielkiego zaangażowania, lecz smakiem zachwyca. Kminek posiada wiele właściwości pro...

Parówki z szynki

Parówki z szynki

Parówki z szynki– idealne dla dzieci, jak i dla dorosłych. Ale jak je zrobić? Skoro w większości przepisów pojawia się nazwa kutrowanie, która już sama z siebie mnie osobiście przeraża. Ależ proszę bardzo. Oto przepis, dzięki któremu w warunkach domowych zrobimy...

Jelita naturalne

Jelita naturalne

Jelita naturalne są jelitami pochodzenia zwierzęcego, najlepszymi do produkcji wszelkiego rodzaju kiełbas. Stosowanie jelit zwierzęcych jest znane ludzkości od tysiącleci. W dzisiejszych czasach ich wyrób i produkcja muszą spełnić szereg ściśle określonych norm. Jak...

Biała kiełbasa z rąbanki z thermomixa

Biała kiełbasa z rąbanki z thermomixa

Biała kiełbasa z rąbanki. Kolejna wariacja na temat białej kiełbasy! Rąbanka jest to po prostu kawał mięsa z dowolnej części wieprza. Przy "produkcji" rąbanki nie dba się o prawidłowy rozbiór wieprza. Jak urąbią takie dostaniesz.  Ja kupiłem część rąbanki od uda. Do...

Parówki – przepisy

Parówki – przepisy

Parówki to temat mocno kontrowersyjny. Z jednej strony je lubimy z drugiej większość dostępnych parówek na rynku ma skład delikatnie mówiąc nieodpowiedni. Ale i tak są spożywane. Dokładnie zmiksowane,  przyprawione nie budzą podejrzeń...  Jak zwykle musiałem się mocno...

Świąteczna biała kiełbasa z golonki

Świąteczna biała kiełbasa z golonki

Świąteczna kiełbasa biała z golonki. Przepis na 6 kg świątecznej kiełbasy. Biała kiełbasa składniki 2 kg ładnej szynki, 1 kg mięsa z golonki 2 kg łopatki, 0,5 kg pachwiny 0,5 kg słoniny łyżka stołowa pieprzu - kopiasta 12 łyżek majeranku główka czosnku 120 g peklosoli...

Kiełbasa Krakowska

Kiełbasa Krakowska

Tym razem poznacie prosty przepis na domową kiełbasę Krakowską. Podaję przepis w sprawdzonej proporcji idealnej do przygotowania 2 kg, kiełbasy Krakowskiej. Składniki potrzebne do wykonania kiełbasy Krakowskiej 1000g mięsa wieprzowego chudego – szynka, 200g wołowiny,...

Kiełbasa Lisiecka

Kiełbasa Lisiecka

Kiełbasa Lisiecka uznawana przeze mnie za "luksusową" kiełbasę zawsze mnie intrygowała. Pięć lat temu kupowałem ją w pewnym sklepie z wysokiej jakości wędlinami. Wtedy kosztowała około 35 zł za kilogram, gdzie surowa szynka kosztowała niecałe 10 zł za kilogram. Po...

Kiełbasa suszona z pieprzem

Kiełbasa suszona z pieprzem

Doskonała propozycja dla wszystkich amatorów suszonych kiełbas. Wykonanie kiełbasy suszonej jest bajecznie proste. Wystarczy poczekać minimum 5 dni i można rozkoszować się smakiem pysznej kiełbasy.  Kiełbasa suszona - składniki 1kg szynki wieprzowej 1kg surowego dosyć...

Kiełbasa Śląska

Kiełbasa Śląska

Tradycyjna kiełbasa Śląska wędzona w gorącym dymie. Doskonała jako danie główne, przystawka lub wkładka do zupy. Można ją grillować i parzyć. Składniki: - jelita wieprzowe  kalibru 28mm, - wieprzowina klasy I - 2,5kg (chude nieścięgniste mięso), -wieprzowina klasy II...