Kiełbasy – przepisy, receptury, jak wykonać domową kiełbasę
Jestem amatorem domowego masarstwa, samodzielnie wykonuję kiełbasy z przepisów znalezionych w internecie i książkach. Na tym blogu prezentuję moje doświadczenia oraz przepisy na udane według mnie kiełbasy! Zapraszam do lektury bloga!
Jan Wędzi!
Utopenci – Utopence czeskie parówki marynowane i przepis na kiełbaski Špekáček – buřt lub vuřt
Utopenci, znane również jako "utopence", są popularnym daniem kuchni czeskiej. Zobacz jak je zrobić w domu! Historia powstania Utopenców, czyli czeskich parówek marynowanych, jest nieco tajemnicza i otoczona legendą. Choć brakuje konkretnych dowodów, istnieje wiele...
Frankfurterki chrześniaka Kacpra
Frankfurterki – krótkie, cienkie kiełbaski z wołowiny lub wieprzowiny, wywodzące się z Niemiec. Nazwa pochodzi od miasta niemieckiego Frankfurt, gdzie rozpoczęto ich produkcję. Kiełbaski produkowane najczęściej jako wędzone, parzone. Ja dziś przedstawiam państwu...
Kiełbasa kminkowa
Wyjątkowa i bardzo wyrazista kiełbasa. Doskonała do kanapek. Po szynkach i polędwicach można spróbować czegoś innego. Jest to kiełbasa kminkowa. Nie wymaga ona od nas zbyt wielkiego zaangażowania, lecz smakiem zachwyca. Kminek posiada wiele właściwości pro...
Parówki z szynki
Parówki z szynki– idealne dla dzieci, jak i dla dorosłych. Ale jak je zrobić? Skoro w większości przepisów pojawia się nazwa kutrowanie, która już sama z siebie mnie osobiście przeraża. Ależ proszę bardzo. Oto przepis, dzięki któremu w warunkach domowych zrobimy...
Biała kiełbasa wielkanocna i do żurku dwa przepisy!
Przepisów na białą kiełbasę nie wyróżnia prawie nic. Mięso chude, tłuste, sól, pieprz, majeranek, czosnek to podstawowe składniki białej kiełbasy. Jako, że uwielbiam białą kiełbasę zacząłem eksperymentować z różnymi wariantami. Przyprawy i ich ilości są niezmienne,...
Jelita naturalne
Jelita naturalne są jelitami pochodzenia zwierzęcego, najlepszymi do produkcji wszelkiego rodzaju kiełbas. Stosowanie jelit zwierzęcych jest znane ludzkości od tysiącleci. W dzisiejszych czasach ich wyrób i produkcja muszą spełnić szereg ściśle określonych norm. Jak...
Domowe parówki drobiowo-wieprzowe
Kolejna wariacja parówkowa. Wykonałem dwa rodzaje parówek. Jedne pikantne z papryką wędzoną, drugie z aromatyczną przyprawą kurczakową mojego autorstwa. Posłużyłem się Thermomixem i nadziewarką Mira oraz maszynką Zelmer. Połowa mięsa poszła na: Parówki z papryką na...
Biała kiełbasa z rąbanki z thermomixa
Biała kiełbasa z rąbanki. Kolejna wariacja na temat białej kiełbasy! Rąbanka jest to po prostu kawał mięsa z dowolnej części wieprza. Przy "produkcji" rąbanki nie dba się o prawidłowy rozbiór wieprza. Jak urąbią takie dostaniesz. Ja kupiłem część rąbanki od uda. Do...
Parówki – przepisy
Parówki to temat mocno kontrowersyjny. Z jednej strony je lubimy z drugiej większość dostępnych parówek na rynku ma skład delikatnie mówiąc nieodpowiedni. Ale i tak są spożywane. Dokładnie zmiksowane, przyprawione nie budzą podejrzeń... Jak zwykle musiałem się mocno...
Domowe parówki drobiowe z Thermomixa
Domowe parówki drobiowe z Thermomixa Przepis na pyszne drobiowe parówki z piersi kurczaka. Bardzo łatwe w przygotowaniu parówki z piersi kurczaka. Parówki drobiowe - składniki 1 kg piersi z kurczaka 0,5 l mleka 4 płaskie łyżeczki soli 1/3 łyżeczki papryki słodkiej...
Świąteczna biała kiełbasa z golonki
Świąteczna kiełbasa biała z golonki. Przepis na 6 kg świątecznej kiełbasy. Biała kiełbasa składniki 2 kg ładnej szynki, 1 kg mięsa z golonki 2 kg łopatki, 0,5 kg pachwiny 0,5 kg słoniny łyżka stołowa pieprzu - kopiasta 12 łyżek majeranku główka czosnku 120 g peklosoli...
Kiełbasa Krakowska
Tym razem poznacie prosty przepis na domową kiełbasę Krakowską. Podaję przepis w sprawdzonej proporcji idealnej do przygotowania 2 kg, kiełbasy Krakowskiej. Składniki potrzebne do wykonania kiełbasy Krakowskiej 1000g mięsa wieprzowego chudego – szynka, 200g wołowiny,...
Kiełbasa Lisiecka
Kiełbasa Lisiecka uznawana przeze mnie za "luksusową" kiełbasę zawsze mnie intrygowała. Pięć lat temu kupowałem ją w pewnym sklepie z wysokiej jakości wędlinami. Wtedy kosztowała około 35 zł za kilogram, gdzie surowa szynka kosztowała niecałe 10 zł za kilogram. Po...
Kiełbasa suszona z pieprzem
Doskonała propozycja dla wszystkich amatorów suszonych kiełbas. Wykonanie kiełbasy suszonej jest bajecznie proste. Wystarczy poczekać minimum 5 dni i można rozkoszować się smakiem pysznej kiełbasy. Kiełbasa suszona - składniki 1kg szynki wieprzowej 1kg surowego dosyć...
Kiełbasa słoikowa
Pyszna i prosta w wykonaniu kiełbasa słoikowa. To idealna propozycja dla osób chcących wypróbować swoich sił w przygotowaniu własnych wędlin. Domowa konserwa idealnie nadaje się dla osób o wrażliwym żołądku. Jej termin przydatności to około 3 miesiące, dezeli ją...
Biała kiełbasa z kardamonem
Naszła mnie ochota na białą kiełbaskę. Z braku czasu ratowałem się kupnymi kiełbasami, ale nie było to to, czego oczekiwałem. Idąc po gazetę mijałem stoisko mięsne - jeden impuls i już stoję w kolejce układając w myślach "konstrukcję" kiełbasy. Istniał tylko jeden...
Kiełbasa Śląska
Tradycyjna kiełbasa Śląska wędzona w gorącym dymie. Doskonała jako danie główne, przystawka lub wkładka do zupy. Można ją grillować i parzyć. Składniki: - jelita wieprzowe kalibru 28mm, - wieprzowina klasy I - 2,5kg (chude nieścięgniste mięso), -wieprzowina klasy II...
Okrasa łamie przepisy – Karol Okrasa na świniobiciu – biała kiełbasa
Karola Okrasy chyba nie trzeba przedstawiać. Dla osób niewtajemniczonych - Karol Okrasa prowadzi cykl popularnych i lubianych programów kulinarnych emitowanych przez TVP1 (więcej na temat Karola Okrasy). Jako jeden z niewielu prowadzących programy kulinarne,...