Świąteczna kiełbasa biała z golonki. Przepis na 6 kg świątecznej kiełbasy.

Biała kiełbasa składniki

  • 2 kg ładnej szynki,
  • 1 kg mięsa z golonki
  • 2 kg łopatki,
  • 0,5 kg pachwiny
  • 0,5 kg słoniny
  • łyżka stołowa pieprzu – kopiasta
  • 12 łyżek majeranku
  • główka czosnku
  • 120 g peklosoli
  • łyżka kardamonu

Biała kiełbasa – wykonanie

Całe tłuste mięso zmielone na oczkach 8 mm, reszta przepuszczona przez szarpak. Wszystko dokładnie wymieszać z 2 szklankami wody. Ja do mieszania używam wiertarki z końcówką do mieszania farby. Po wstępnym wymieszaniu dodać przyprawy i czosnek przepuszczony przez praskę. Znów dobrze wymieszać z dodatkiem wody, w zależności od mięsa trzeba dodawać wodę. Mięso musi odpadać od dłoni. Po dokładnym wymieszaniu, odstawić mięso do lodówki na godzinę. Nadziewać do jelit kaliber 32.