Świąteczna kiełbasa biała z golonki. Przepis na 6 kg świątecznej kiełbasy.
Biała kiełbasa składniki
- 2 kg ładnej szynki,
- 1 kg mięsa z golonki
- 2 kg łopatki,
- 0,5 kg pachwiny
- 0,5 kg słoniny
- łyżka stołowa pieprzu – kopiasta
- 12 łyżek majeranku
- główka czosnku
- 120 g peklosoli
- łyżka kardamonu
Biała kiełbasa – wykonanie
Całe tłuste mięso zmielone na oczkach 8 mm, reszta przepuszczona przez szarpak. Wszystko dokładnie wymieszać z 2 szklankami wody. Ja do mieszania używam wiertarki z końcówką do mieszania farby. Po wstępnym wymieszaniu dodać przyprawy i czosnek przepuszczony przez praskę. Znów dobrze wymieszać z dodatkiem wody, w zależności od mięsa trzeba dodawać wodę. Mięso musi odpadać od dłoni. Po dokładnym wymieszaniu, odstawić mięso do lodówki na godzinę. Nadziewać do jelit kaliber 32.