Pyszna, bajecznie prosta w przygotowaniu wędlina suszona. Jej smak i aromat zaskoczy każdego smakosza. Moja polędwica suszona doskonale spisuje się jako zakąska, dodatek do potraw i kanapek. Osobiście uwielbiam wędliny suszone, szynka parmeńska jest moim faworytem. Niestety ceny tego typu wędlin są znaczne. Ja jednak znalazłem super rozwiązanie problemu.

Polędwica suszona – składniki

  • polędwica – schab bez kości ok 1 kg
  • sól
  • czosnek – 4 ząbki, można dać mniej
  • kolendra mielona
  • pieprz roztłuczony w moździerzu
  • gaza z apteki, sznurek wędliniarski

Przygotowanie polędwicy suszonej

  1. Mięso umyć i oczyścić z błon.
  2. Czosnek rozetrzeć z ok 1,5 łyżeczki soli
  3. Natrzeć mięso solą z czosnkiem i przyprawami, umieścić w garnku i odstawić na 5 dni do lodówki. Codziennie obracamy mięso w soku, który puściło. Można przykryć aby zapach się nie przedostał do wnętrza lodówki.
  4. Po około 5 dniach mięso zawinąć w gazę i obwiązać sznurkiem.
  5. Powiesić w zacienionym, chłodnym przewiewnym miejscu. Ma tak wisieć przez minimum 5 dni.
  6. Schab włożyć do lodówki na 7 dni.
  7. Po 7 dniach polędwica suszona jest gotowa do jedzenia.

Sałatka z polędwicy suszonej i Łomnickiego młodego sera koziego

Polędwica suszona doskonale smakuje z kozim serem łomnickim młodym długo dojrzewającym.

Można przygotować doskonała sałatkę z młodym kozim serem, schabem suszonym i rukolą.

Składniki

  • liście rukoli
  • suszone pomidory
  • czarne oliwki
  • pomidorki „cherry”
  • kozi ser – młody Łomnicki dojrzewający
  • oliwa z oliwek
  • drobno posiekane plasterki polędwicy suszonej

Pokroić młody  kozi ser, pomidory suszone i świeże, rozłożyć liście rukoli na talerzu, potem porozkładać pozostałe składniki z pominięciem polędwicy  suszonej, skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Wszystko posypać posiekanymi kawałkami polędwicy suszonej.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Secured By miniOrange