Pyszna, bajecznie prosta w przygotowaniu wędlina suszona. Jej smak i aromat zaskoczy każdego smakosza. Moja polędwica suszona doskonale spisuje się jako zakąska, dodatek do potraw i kanapek. Osobiście uwielbiam wędliny suszone, szynka parmeńska jest moim faworytem. Niestety ceny tego typu wędlin są znaczne. Ja jednak znalazłem super rozwiązanie problemu.
Polędwica suszona – składniki
- polędwica – schab bez kości ok 1 kg
- sól
- czosnek – 4 ząbki, można dać mniej
- kolendra mielona
- pieprz roztłuczony w moździerzu
- gaza z apteki, sznurek wędliniarski
Przygotowanie polędwicy suszonej
- Mięso umyć i oczyścić z błon.
- Czosnek rozetrzeć z ok 1,5 łyżeczki soli
- Natrzeć mięso solą z czosnkiem i przyprawami, umieścić w garnku i odstawić na 5 dni do lodówki. Codziennie obracamy mięso w soku, który puściło. Można przykryć aby zapach się nie przedostał do wnętrza lodówki.
- Po około 5 dniach mięso zawinąć w gazę i obwiązać sznurkiem.
- Powiesić w zacienionym, chłodnym przewiewnym miejscu. Ma tak wisieć przez minimum 5 dni.
- Schab włożyć do lodówki na 7 dni.
- Po 7 dniach polędwica suszona jest gotowa do jedzenia.
Sałatka z polędwicy suszonej i Łomnickiego młodego sera koziego
Polędwica suszona doskonale smakuje z kozim serem łomnickim młodym długo dojrzewającym.
Można przygotować doskonała sałatkę z młodym kozim serem, schabem suszonym i rukolą.
Składniki
- liście rukoli
- suszone pomidory
- czarne oliwki
- pomidorki „cherry”
- kozi ser – młody Łomnicki dojrzewający
- oliwa z oliwek
- drobno posiekane plasterki polędwicy suszonej
Pokroić młody kozi ser, pomidory suszone i świeże, rozłożyć liście rukoli na talerzu, potem porozkładać pozostałe składniki z pominięciem polędwicy suszonej, skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Wszystko posypać posiekanymi kawałkami polędwicy suszonej.
Serwus P.Janie
Faktycznie na 1 kg schabu tylko 1,5 lyzeczki soli?
Pozdrawiam Josef.