Karkówka suszona dojrzewająca jest niezwykle delikatną i smaczną wędliną. Wystarczy 12 dni aby móc cieszyć się tą wyjątkową wędliną.
Karkówka suszona dojrzewająca – składniki
- karkówka 1 kg
- sól gruboziarnista – łyżeczka
- czosnek – 4 ząbki, można dać mniej
- pieprz młotkowany
- gaza z apteki, sznurek wędliniarski
Przygotowanie polędwicy suszonej
- Mięso umyć i oczyścić z błon.
- Czosnek rozetrzeć z ok 1,5 łyżeczki soli
- Natrzeć mięso solą z czosnkiem i przyprawami, umieścić w garnku i odstawić na 7 dni do lodówki. Codziennie obracamy mięso w soku, który puściło. Można przykryć aby zapach się nie przedostał do wnętrza lodówki.
- Po około 5 dniach mięso zawinąć w gazę i obwiązać sznurkiem.
- Powiesić w zacienionym, chłodnym przewiewnym miejscu.Ma tak wisieć przez minimum 5 dni.
- Po 5 dniach karkówka suszona jest gotowa do jedzenia.
Ile konkretnie dodac soli i pieprzu. ?
Z pozdrowieniami
Josef.
Już poprawione, ja daję około 1 łyżeczki do herbaty. Pozdrawiam!