Karkówka suszona dojrzewająca jest niezwykle delikatną i smaczną wędliną. Wystarczy 12 dni aby móc cieszyć się tą wyjątkową wędliną. 

Karkówka suszona dojrzewająca – składniki

  • karkówka 1 kg
  • sól gruboziarnista –  łyżeczka
  • czosnek – 4 ząbki, można dać mniej
  • pieprz młotkowany
  • gaza z apteki, sznurek wędliniarski

Przygotowanie polędwicy suszonej

  1. Mięso umyć i oczyścić z błon.
  2. Czosnek rozetrzeć z ok 1,5 łyżeczki soli
  3. Natrzeć mięso solą z czosnkiem i przyprawami, umieścić w garnku i odstawić na 7 dni do lodówki. Codziennie obracamy mięso w soku, który puściło. Można przykryć aby zapach się nie przedostał do wnętrza lodówki.
  4. Po około 5 dniach mięso zawinąć w gazę i obwiązać sznurkiem.
  5. Powiesić w zacienionym, chłodnym przewiewnym miejscu.Ma tak wisieć przez minimum 5 dni.
  6. Po 5 dniach karkówka suszona jest gotowa do jedzenia.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Secured By miniOrange