Pasztet wieprzowy, doskonały do kanapek. Przygotowanie jest niezwykle proste, efekt zdumiewający. Więcej nie ruszycie sklepowego pasztetu.
Skład pasztetu słoikowego
1300 g łopatki wieprzowej
700 g podgardla wieprzowego
250 g wątroby wieprzowej
200 g kaszy manny
500 g cebuli
1 l wody
1 liść laurowy
przyprawy
ziele angielskie, pieprz, sól – wedle uznania
1/3 łyżki gałki muszkatołowej
1-3 łyżki majeranku
Przygotowanie pasztetu wieprzowego
- Mięso, podgardle dokładnie umyć, pokroić na nieduże kawałki, cebulę posiekać.
- Całość gotować,powoli pod przykryciem w jednym litrze wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Mięso musi być ugotowane lecz nie rozpadające.
- Wyjąć mięso oraz liść. Ostudzone mięso drobno zmielić, dodać przyprawy.
- Kaszę mannę wymieszać z 1l gorącego rosołu i błyskawicznie wymieszać z mięsem oraz schłodzić.
- Surową mocno schłodzoną wątróbkę należy dokładnie zmiksować blenderem z dodatkiem 1/2 małej łyżeczki soli. Miksujemy do momentu uzyskania gęstej i lekko spienionej masy.
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą, miksować do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
- Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć. Do każdego nałożyć pasztet do 3/4 wysokości.
- Pasteryzować 3 godziny, wystudzić,schłodzić i odstawić do lodówki. Na następny dzień można śmiało rozkoszować się.
<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Poziomy baner janwedzi --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-3864060879378941"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="4843073930"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>
Wspaniały pasztet, moja mama taki robi.
można zamiast kaszy manej użyć jaglanej?
Witam, szczerze to nie wiem. Można spróbować, kto nie ryzykuje ten nie wie!
Pasztet idealny – niebo w gębie! W życiu nie jadłem lepszego. Na stałe zagości w moim jadłospisie.
Super blog. Pozdrawiam i napewno będę zaglądać .
Przepraszam, wątróbka ma być surowa?