Pasztet wieprzowy, doskonały do kanapek. Przygotowanie jest niezwykle proste, efekt zdumiewający. Więcej nie ruszycie sklepowego pasztetu.
Skład pasztetu słoikowego
1300 g łopatki wieprzowej 700 g podgardla wieprzowego 250 g wątroby wieprzowej 200 g kaszy manny 500 g cebuli 1 l wody 1 liść laurowy przyprawy ziele angielskie, pieprz, sól – wedle uznania 1/3 łyżki gałki muszkatołowej 1-3 łyżki majeranku
Przygotowanie pasztetu wieprzowego
- Mięso, podgardle dokładnie umyć, pokroić na nieduże kawałki, cebulę posiekać.
- Całość gotować,powoli pod przykryciem w jednym litrze wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Mięso musi być ugotowane lecz nie rozpadające.
- Wyjąć mięso oraz liść. Ostudzone mięso drobno zmielić, dodać przyprawy.
- Kaszę mannę wymieszać z 1l gorącego rosołu i błyskawicznie wymieszać z mięsem oraz schłodzić.
- Surową mocno schłodzoną wątróbkę należy dokładnie zmiksować blenderem z dodatkiem 1/2 małej łyżeczki soli. Miksujemy do momentu uzyskania gęstej i lekko spienionej masy.
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą, miksować do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
- Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć. Do każdego nałożyć pasztet do 3/4 wysokości.
- Pasteryzować 3 godziny, wystudzić,schłodzić i odstawić do lodówki. Na następny dzień można śmiało rozkoszować się.
Wspaniały pasztet, moja mama taki robi.
można zamiast kaszy manej użyć jaglanej?
Witam, szczerze to nie wiem. Można spróbować, kto nie ryzykuje ten nie wie!
Pasztet idealny – niebo w gębie! W życiu nie jadłem lepszego. Na stałe zagości w moim jadłospisie.
Super blog. Pozdrawiam i napewno będę zaglądać .
Przepraszam, wątróbka ma być surowa?