Pasztet wieprzowy, doskonały do kanapek. Przygotowanie jest niezwykle proste, efekt zdumiewający. Więcej nie ruszycie sklepowego pasztetu.

Skład pasztetu słoikowego

1300 g łopatki wieprzowej 700 g podgardla wieprzowego 250 g wątroby wieprzowej 200 g kaszy manny 500 g cebuli 1 l wody 1 liść laurowy przyprawy ziele angielskie, pieprz, sól – wedle uznania 1/3 łyżki gałki muszkatołowej 1-3 łyżki majeranku

Przygotowanie pasztetu wieprzowego

  • Mięso, podgardle dokładnie umyć, pokroić na nieduże kawałki, cebulę posiekać.
  • Całość gotować,powoli pod przykryciem w jednym litrze wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Mięso musi być ugotowane lecz nie rozpadające.
  • Wyjąć mięso oraz  liść. Ostudzone mięso drobno zmielić, dodać przyprawy.
  • Kaszę mannę wymieszać z 1l gorącego rosołu i błyskawicznie wymieszać z mięsem oraz schłodzić.
  • Surową mocno schłodzoną wątróbkę należy dokładnie zmiksować blenderem z dodatkiem 1/2 małej łyżeczki soli. Miksujemy do momentu uzyskania gęstej i lekko spienionej masy.
  • Wszystkie składniki połączyć ze sobą, miksować do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
  • Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć. Do każdego nałożyć pasztet do 3/4 wysokości.
  • Pasteryzować 3 godziny, wystudzić,schłodzić i odstawić do lodówki. Na następny dzień można śmiało rozkoszować się.