Polędwica wędzona to istny rarytas. Delikatna, rozpływająca się w ustach wędlina.
Co jest potrzebne do przygotowania polędwicy wędzonej?
- polędwica wieprzowa 3 sztuki
- 1 l wody,
- 2 łyżki czubate peklosoli,
- 1,5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego,
- 3 pokruszone liście laurowe
- 3 łyżki słodkiej mielonej papryki
- 8 suszonych jagód jałowca
- 6 ząbków czosnku polskiego
- 2 łyżeczki pieprzu kolorowego
Przygotowanie polędwicy
Polędwice należy dokładnie umyć i pozbawić błon. Przygotować zalewę – dokładnie wymieszać za pomocą blendera wodę i 2 łyżki peklosoli, następnie dodać liście laurowe i grubo mielony pieprz. Peklować w lodówce przez 3-4 dni. Wyjąć polędwice, opłukać i osuszyć. Mieloną paprykę, potłuczony w moździerzu pieprz, jałowiec rozetrzeć z czosnkiem. Taką mieszaniną, dokładnie natrzeć polędwice i odstawić na dobę do lodówki. Wędzenie polędwicy Polędwice osuszyć w wędzarni przez godzinę w 45- 50 stopni. Następnie należy wędzić przez 3 godziny w temp, 60 stopni. Parzenie wędzonej polędwicy – 2 godziny w temperaturze 80 stopni.
WITAM. CO DO PARZENIA TO PROPONUJĘ MAKSYMALNIE 45 MINUT W 80C. W PRZECIWNYM RAZIE WYJDĄ TWARDE I SUCHE A TAK BEDA MIĘKKIE I SOCZYSTE. SPRAWDZONY PRZEPIS.